Είναι γνωστό πως κανείς δεν ενθουσιάζεται με μία επίσκεψη στον οδοντίατρο. Είναι πολύ σημαντικό όμως να γίνεται ένας ολοκληρωμένος οδοντιατρικός έλεγχος κάθε έξι μήνες και ταυτόχρονα ένας καθαρισμός δοντιών. Μ αυτό το τρόπο τα δόντια διατηρούνται καθαρά, γίνονται ανθεκτικότερα και προλαμβάνονται τα επώδυνα προβλήματα. Η λογική «πάω στον οδοντίατρο μόνο όταν υπάρχει πρόβλημα ή πόνος» είναι λάθος. Οι ασθενείς που είναι συνεπείς στις εξαμηνιαίες επισκέψεις τους συντηρούν τα δόντια τους καθώς ο οδοντίατρος αντιμετωπίζει τυχόν προβλήματα σε αρχικό στάδιο (π.χ. τερηδόνα ή περιοδοντοπάθεια), γλιτώνοντας χρόνο και κόστος θεραπείας.  

 Καταρχήν πρέπει να βρείτε ένα οδοντίατρο τον οποίο  εμπιστεύεστε και αισθάνεστε άνετα.  Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, ο οδοντίατρος, θα καταγράψει το πλήρες ιατρικό και οδοντιατρικό ιστορικό σας. Εάν η κατάσταση της υγείας σας μεταβληθεί με την πάροδο του χρόνου, πρέπει απαραιτήτως να τον ενημερώσετε. Στη συνέχεια γίνεται η οδοντιατρική εξέταση η οποία περιλαμβάνει :

 • Εξέταση των δοντιών
  Τα δόντια εξετάζονται για τερηδόνα ή άλλες βλάβες.
 • Περιοδοντική εξέταση
  Η ασθένεια των ούλων και γενικά του περιοδοντίου (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα) είναι πολύ διαδεδόμενη.  Συνδέεται με τη γενική υγεία του ασθενή και γι αυτό το λόγο η περιοδοντική εξέταση πρέπει να γίνεται με μεγάλη λεπτομέρεια. Η έγκαιρη παρατήρηση συμπτωμάτων της ασθένειας θα βοηθήσει στη διασφάλιση της άμεσης θεραπείας των ασθενών καθώς και στην εκπαίδευσή τους ώστε να χρησιμοποιούν τις κατάλληλες τεχνικές φροντίδας και στο σπίτι.  Η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική με ένα απλό καθαρισμό, με LASER ή και χειρουργικά. Η κάθε περίπτωση εκτιμάται ξεχωριστά.  
 • Συνολική ενδοστοματική και εξωστοματική εξέταση
  Ο οδοντίατρος πρέπει να ελέγξει τη γλώσσα, τα μάγουλα, την υπερώα (ουρανίσκος) και το έδαφος του στόματος για τυχόν παθογένεια. Επίσης εξωστοματικά πρέπει να ελεχθεί συνολικά το πρόσωπο, τα χείλη, ο λαιμός και η γνάθος.
 • Εξέταση της  σύγκλεισης των δοντιών 
  Ο οδοντίατρος εξετάζει τη θέση των δοντιών και των γνάθων όπως επίσης και το ταίριασμα των πάνω και των κάτω δοντιών κατά τη πλήρη σύγκλειση (κλείσιμο του στόματος). Συνήθως γίνεται παραπομπή σε ειδικό ορθοδοντικό σε περίπτωση που βρεθεί κάτι μη φυσιολογικό.
 • Ακτινογραφική εξέταση
  Οι ακτινογραφίες (πανοραμική, ενδοστοματική) και κάποιες φορές υπολογιστική τομογραφία (κυρίως  για οδοντικά εμφυτεύματα) χρειάζονται για να γίνει μια σωστή διάγνωση.
 • Εξέταση για αισθητική
  Οι περισσότεροι  ασθενείς αναζητούν ολοένα και καλύτερο χαμόγελο γι αυτό ένας έμπειρος  οδοντίατρος πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζει τις ατέλειες του  χαμόγελου και των δοντιών συνολικά και να προτείνει αξιόπιστες λύσεις συνδυάζοντας πολλούς κλάδους της οδοντιατρικής επιστήμης.
 • Εμφυτεύματα και προσθετική
  Σε περίπτωση που κάποιος ασθενής έχει χάσει ένα ή και περισσότερα δόντια ο οδοντίατρος πρέπει να γνωρίζει και να μπορεί να προτείνει λύσεις με οδοντικά εμφυτεύματα και με συμβατική προσθετική (γέφυρες , κινητές οδοντοστοιχίες ή και ο συνδυασμός και των δύο) . Τα εμφυτεύματα έχουν ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια λόγω του υψηλού ποσοστού επιτυχίας που έχουν (πάνω από 95%) και επειδή παρέχουν καλύτερες λύσεις σε κάποιες περιπτώσεις από τη συμβατική προσθετική.

  Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης γίνεται η ενημέρωση του ασθενή για την κατάσταση του στόματός του. Είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να γνωρίζει όλες τις πιθανές θεραπείες για την αντιμετώπιση  των προβλημάτων των δοντιών του όπως επίσης το χρόνο και το κόστος των θεραπειών αυτων.