ΟΛΟΚΕΡΑΜΙΚΕΣ ΣΤΕΦΑΝΕΣ ΚΑΙ ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ

Είναι γνωστό πως ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο είναι βασικό χαρακτηριστικό της εμφάνισής μας. Μας δείχνει νεότερους και πιο ελκυστικούς, μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα και ενισχύει την αυταρέσκεια μας, και ταυτόχρονα  αυξάνει τις πιθανότητές μας για την επιτυχία δείχνοντας αυτοπεποίθηση και ικανότητα.

   Έτσι, απαντώντας στην απαίτηση των ασθενών για ένα άψογο και μόνιμο αισθητικό αποτέλεσμα έχουμε στραφεί στις ολοκεραμικές αποκαταστάσεις.Ο όρος ολοκεραμικές αποκαταστάσεις εμπεριέχει το σύνολο των ειδικών εκείνων κατασκευών που αποτελούνται αποκλειστικά από κεραμικά υλικά. Τις κατηγοριοποιούμε στις ολοκεραμικές στεφάνες(θήκες) και στις όψεις πορσελάνης. Η χρήση τους εκτιμάται ξεχωριστά για κάθε ασθενή.

   Οι διαφορές με τις γνωστές μεταλλοκεραμικές αποκαταστάσεις είναι μεγάλες και ουσιαστικές. Οι μεταλλοκεραμικές αποκαταστάσεις δεν επιτρέπουν τη μετάδοση του φωτός εξαιτίας του μεταλλικού σκελετού που εμπεριέχουν. Αντίθετα οι ολοκεραμικές στεφάνες και όψεις επιτρέπουν τη μετάδοση του φωτός εξαιτίας του κεραμικού σκελετού τους. Για το λόγο αυτό οι αποκαταστάσεις αυτές μπορούν να πετύχουν άψογο αισθητικό αποτέλεσμα μιμούμενες τη φυσική εμφάνιση των δοντιών.Παράλληλα, είναι ανθεκτικές στη προσρόφηση χρωστικών ενώ διατηρούν το αρχικό τους σχήμα και χρώμα. Έτσι το αποτέλεσμα που επιτυγχάνεται είναι μόνιμο και διατηρείται αναλλοίωτο με το πέρασμα του χρόνου.

   Οι ολοκεραμικές στεφάνες και όψεις αποτελούνται από υλικά τα οποία είναι απόλυτα βιοσυμβατά με τα ούλα. Με το σωστό τρόχισμα  από τον οδοντίατρο και την άψογη κατασκευή από τον οδοντοτεχνίτη, οι αποκαταστάσεις αυτές αγκαλιάζονται από τα ούλα χωρίς να προκαλούνται υφιζήσεις (υποχωρήσεις των ούλων) και φλεγμονές που σημαίνουν κακή αισθητική. Πρέπει να τονιστεί επείσης πως η αντοχή τους στη σκληρότητα και στη θραύση είναι σχεδόν ίδια με τις μεταλλοκεραμικές αποκαταστάσεις.

Οι δυνατότητες των ολοκεραμικών αποκαταστάσεων είναι οι εξής :

  • Διορθώσεις  ανωμαλιών θέσης πρόσθιων δοντιών (π.χ. αποκλίσεις, στροφές)
  • Αντιμετώπιση αραιοδοντίας (κενά μεταξύ των δοντιών)
  • Διόρθωση ανωμαλιών σχήματος και μεγέθους προσθίων δοντιών
  • Αποκατάσταση διαβρώσεων και αποτριβών των δοντιών
  • Λεύκανση των δοντιών με μεγάλη διάρκεια (η πορσελάνη είναι ανθεκτικη στην προσρόφηση χρωστικών και διατηρεί το αρχικό της  χρώμα για χρόνια)
  • Αντιμετώπιση της δυσχρωμίας των πρόσθιων δοντιών (π.χ. δυσχρωμία απο τετρακυκλίνες ή δόντια μετά από ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) )
  • Αντικατάσταση ενός ή  περισσοτέρων δοντιών που λείπουν με την κατασκευή ακίνητων γεφυρών
  • Ανασύσταση με μία ολοκεραμική στεφάνη ενός δοντιού με μεγάλη έμφραξη (σφράγισμα) για την  ενδυνάμωσή του

Συνοψίζοντας, η πλειοψηφία των περιπτώσεων που σχετίζονται με τη βελτίωση της αισθητικής εμφάνισης και λειτουργίας των δοντιών μπορεί μετά από σωστό σχεδιασμό να αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιτυχία με την τοποθέτηση ολοκεραμικών στεφανών ή όψεων πορσελάνης. Η στοματική υγιεινή είναι αδιαπραγμάτευτη στην εποχή μας. Εξίσου πολύτιμο όμως είναι ένα όμορφο χαμόγελο και η υπέροχη διάθεση που πηγάζει μέσα απ’αυτό.